- Recepty
- Moučníky, deserty
- Zdravé tiramisu bez cukru
Zdravé tiramisu bez cukru
Nejčtenější
R
redaktorka
Základní informace receptu
Počet porcí:
12
Čas přípravy:
45 minut
Vhodné jako:
- ostatní
- slavnostní menu
Využití:
zdravé mlsání
Nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty na 1 porci
* Kalorie: 190 kcal
* Bílkoviny: 20 g
* Tuky: 5 g
* Sacharidy: 34 g
* Cukry: 5 g
* Bílkoviny: 20 g
* Tuky: 5 g
* Sacharidy: 34 g
* Cukry: 5 g
Ingredience
Suroviny potřebné na výrobu piškotů
* 120 g špaldové mouky (nejlépe celozrnné)
* 6 ks vajec
* 40 g Erythritolu (přírodní sladidlo)
Suroviny potřebné pro náplň
* 100 g Erythritolu (přírodní sladidlo)
* 600 g odtučněného tvarohu
* 300 g nízkotučného krémového sýru (Goldessa light nebo Philadelphia)
Ostatní suroviny potřebné pro fitness tiramisu
* půl lžičky pravého holandského kakaa
* 3 lžičky instantní kávy
* 150 ml vody
* 40 g Erythritolu
Postup přípravy
1. Tvaroh a sýr vyndejte z lednice zhruba 40 minut před přípravou dezertu.
2. Předehřejte si troubu na 170 °C.
3. Ohřejte vodu a udělejte silnou kávu. Můžete „dosladit“ Erythritolem, ale není to nutné.
4. Oddělte žloutky od bílků, přimíchejte 40 g Erythritolu a žloutky spolu se sladidlem vyšlehejte do pěny. Šlehání zabere zhruba dvě minuty.
5. Ze zbylých bílků vyšlehejte tuhý sníh. Bílky šlehejte pomocí kuchyňského robotu nebo ručního mixéru. U šlehání bílků je důležité, aby nádoba i metly byly 100% čisté. Nejlépe se šlehají čerstvá vejce, která mají pokojovou teplotu.
6. Do bílků pomalu vmíchejte žloutky a celozrnnou mouku (prosátou).
7. Plech pokryjte pečícím papírem a pečte na 170 °C zhruba 15 minut. Plech by měl odpovídat rozměrům 38x26 cm.
8. Následně smíchejte krémový sýr, tvaroh a Erythritol. K ideálnímu propojení všech surovin použijte ruční mixér.
9. Připravte si misku o rozměrech zhruba 29 x 16 x 11 cm a upečený korpus nakrájejte podle tvaru misky na 3 stejně velké díly. Čím menší nádobu použijete, tím více dílků budete pokládat na sebe.
10. Jeden díl položte na dno misky, polejte troškou kávy (zhruba jednou třetinou) a potřete tvarohovým krémem. Následně na tuto směs položte další kus korpusu a postup opakujte, tzn. polít a potřít. Takto byste měli postupovat třikrát.
11. Jakmile máte na sobě všechny vrstvy, vrchní vrstvu posypte holandským kakaem.
12. Ozdobit jej můžete kouskem hořké čokolády. Hořká čokoláda není zahrnuta v nutričních hodnotách.
13. Moučník uložte do lednice, ideálně přes noc.
Tiramisu dnes patří k nejznámějším a nejoblíbenějším dezertům nejen u nás. Původ tiramisu není zcela jasný. Někteří autoři tvrdí, že se podávalo jako afrodiziakum v nevěstinci, konkrétně v městě Treviso, které se nachází v Itálii. Jiní naopak tvrdí, že za původem tiramisu stojí Campeolova rodina, která v roce 1972 zařadila tiramisu do svého jídelníčku v restauraci Le Beccherie, kterou rodina vlastnila. Tento dezert měl vzniknout nešťastnou náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny. Pravé italské tiramisu se neobejde bez cukrářských piškotů, mascarpone, cukru, vajec, kakaa, kávy a italského likéru. Pravé tiramisu je tedy kalorickou „bombou“. Lze ho však připravit i pro zdravé mlsání, jak bylo popsáno výše v textu.
Uživatelské recenze
Pro tuto položku neexistují žádné uživatelské recenze
Máte již účet? Je potřeba se nejprve přihlásit. Přihlásit se nyní