Více než polévka - "Francouzská cibulačka s parmezánem"
Základní informace receptu
- dopolední svačina
- odpolední svačina
- vhodné konzumovat kdykoliv
- hubnutí
- udržení váhy
Nutriční hodnoty
- Kalorie: 210 kcal na porci
- Bílkoviny: 6 g na porci
- Sacharidy: 25 g na porci
- Tuky: 8 g na porci
Ingredience
- 3 střední červené cibule
- 2 střední bílé cibule
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžičky koření (např. tymián, rozmarýn, oregano)
- 1 lžička hořčice
- 250 ml bílého suchého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- Čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
- Čerstvá zelená petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Oloupejte a nakrájejte cibule na tenké plátky.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a na nízkém plameni restujte cibuli, dokud nezezlátne.
- Přidejte koření, zarestujte hořčici a promíchejte.
- Zvyšte plamen a přidejte víno. Vařte, dokud se víno nevyvaří (zůstane pouze vinný extrakt)
- Přidejte zeleninový vývar a vařte na mírném plameni, dokud se cibule úplně nesníží.
- Přidejte pepř a ochutnejte podle potřeby.
- Zapékejte chléb s nastrouhaným parmezánem a šunkou.
- Podávejte s cibulačkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
Zdravá a chutná cibulačka plná aromatických koření a bílého vína, podávaná s zapékaným chlebem, parmezánem a šunkou.
Francouzská cibulačka, neboli "soupe à l'oignon", je klasickým pokrmem francouzské kuchyně. Tento recept však byl upraven tak, aby byl vhodný pro hubnutí. Cibule je nízkokalorickým a bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů, což z ní dělá skvělou ingredienci pro recepty, které mají být součástí zdravého jídelníčku. V kombinaci s kořením a bílým vínem, cibule vytváří silnou a výraznou chuťovou paletu, která zahřeje i v nejchladnějších dnech.
Pro tento recept používáme červenou a bílou cibuli, které postupně restujeme na olivovém oleji, dokud nezezlátnou. Přidáme pak koření a hořčici. Poté zvyšujeme plamen a přidáváme bílé víno, které necháme zcela vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar a vaříme na mírném ohni, dokud se cibule nezměkne.
Jedna porce obsahuje pouze 210 kalorií, což je vynikající pro dietní plán. Kromě toho poskytuje i 6 gramů bílkovin, 25 gramů sacharidů a 8 gramů tuků na porci. Pro zdravou variantu můžete použít celozrnný chléb a snížit množství parmezánu a šunky.
Tento recept se podává s chlebem, parmezánem a šunkou, které se zapékají v troubě, aby vznikl vynikající chutný pokrm. Na závěr můžete ozdobit čerstvou zelenou petrželkou.