ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

A-Z hubnutí

Registrace

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.
Jméno *
Uživatelské jméno *
Heslo *
Ověřit heslo *
E-mail *
Ověřit email *

Fermentovaný nápoj KOMBUCHA

H
kombucha

Základní informace receptu

Vhodné jako:
  • běžný pitný režim
  • vhodné konzumovat kdykoliv
Využití:
zdravé stravování

Ingredience

  • 8-10 g čaje (nejčastěji se používá černý čaj, ale můžete použít i zelený, bílý nebo bylinkový čaj)
  • 80-100 g cukru (nejlépe bílého nebo surového cukru)
  • 1 l vody
  • SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) - symbiotická kultura bakterií a kvasinek používaná k fermentaci kombuchy. Pokud nemáte SCOBY, můžete jej zakoupit online nebo požádat o něj přátele, kteří již kombuchu vyrábí.

Postup přípravy

  •  Připravte čajový nálev: Přidejte 8-10 gramů čaje do 1 litru vroucí vody a nechte louhovat po dobu 5-10 minut. Poté odstraňte čajové sáčky nebo listy a přidejte 80-100 gramů cukru. Dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Přidejte SCOBY: Přidejte SCOBY do sklenice nebo nádoby, kterou použijete pro fermentaci. Pokud nemáte SCOBY, můžete ho zakoupit online nebo požádat o něj přátele, kteří již kombuchu vyrábí. Pokud je váš SCOBY suchý, nejprve jej musíte rehydratovat v cukrovém roztoku po dobu několika dnů.
  • Přidejte čajový nálev: Přidejte připravený čajový nálev do nádoby s SCOBY. Zakryjte nádobu utěrku nebo gázou a upevněte ji gumičkou. To umožní proudění vzduchu, ale zároveň udržuje nádobu chráněnou před nečistotami.
  • Fermentujte: Nechte nádobu s kombuchou stát na tmavém a teplém místě po dobu 7 až 14 dnů. Během této doby bude SCOBY konzumovat cukr a produkují se kyseliny a oxid uhličitý, což dává kombuše charakteristickou chuť a jemné perlení.
  • Ochutnejte kombuchu: Po uplynutí 7 až 14 dnů ochutnejte kombuchu, abyste zjistili, zda má požadovanou chuť. Pokud je kombucha příliš sladká, nechte ji fermentovat déle. Pokud je příliš kyselá, můžete přidat trochu vody nebo čaje.


Uložení a sekundární kvašení: Když má kombucha požadovanou chuť, můžete ji přelít do lahví s uzávěrem. Uchovávejte je při pokojové teplotě po dobu 1-2 dnů, aby došlo k sekundárnímu kvašení. To může .zvýšit obsah oxidu uhličitého v kombuše a dát mu větší perlení. Po uplynutí 1-2 dnů uložte lahve kombuchy do chladničky, aby se fermentace zastavila a kombucha se ochladila. Kombucha může být skladována v chladničce po dobu několika týdnů až několika měsíců.


Několik tipů a poznámek k výrobě kombuchy:

  • Používejte kvalitní čaj, který má vysokou úroveň třísloviny. Černý čaj je nejčastěji používaný pro výrobu kombuchy, ale můžete použít také zelený, bílý nebo bylinkový čaj.
  • Používejte bílý cukr nebo surový cukr, protože jsou nejlepší pro fermentaci. Med, javorový sirup nebo jiné sladidla by se neměly používat, protože mohou zabít kulturu bakterií a kvasinek.
  • Ujistěte se, že nádoba, ve které kombucha fermentuje, je čistá a dezinfikovaná. Pokud se do kombuchy dostane nečistota, může to vést k narušení fermentačního procesu a nepříjemné chuti.
  • Pokud se SCOBY zvětšuje, můžete jej rozdělit a vytvořit novou nádobu kombuchy. To může být užitečné, pokud máte více kombuchy, než kolik byste potřebovali.
  • Pokud jste noví výrobci kombuchy, doporučuje se začít s menším množstvím kombuchy, aby se minimalizovaly chyby a rizika kontaminace. Pokud se cítíte pohodlněji, můžete postupně zvyšovat množství kombuchy, kterou vyrábíte.

Kombucha je fermentovaný nápoj s nízkým obsahem alkoholu, který se vyrábí z čajového nálevu a cukru, který je fermentován pomocí symbiotické kultury bakterií a kvasinek, známé jako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).

Výroba kombuchy je zábavný a zdravý způsob, jak si připravit osvěžující a chutný nápoj. S trochou praxe a pozornosti můžete snadno vyrábět svou vlastní kombuchu doma.

Uživatelské recenze

Pro tuto položku neexistují žádné uživatelské recenze
Máte již účet? Je potřeba se nejprve přihlásit.
Hodnocení (čím více tím lépe)
Snadná příprava:
Chutná to:
Náklady na pořízení:
Komentář

Vibromasážní stroj na hubnutí

Gymnastický posilovací míč

Multifunkční aerobic step

Zdravé potraviny vhodné pro hubnutí a udržení váhy