ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

A-Z hubnutí

Registrace

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.
Jméno *
Uživatelské jméno *
Heslo *
Ověřit heslo *
E-mail *
Ověřit email *

Sukralóza: Bezpečná alternativa pro slazení?

Nejčtenější
sukraloza

Sukralóza – zdraví či chemie? Používat pro slazení nebo se jí částečně či zcela vyvarovat?

Toto sladidlo mě zaujalo, jelikož používám tzv. flavdrops kapičky na oslazování dezertů, ale i kávy a čaje. Zjistila jsem, že obsahují látku zvanou sukralóza a zajímalo mě, jak je možné, že je jejich kalorická hodnota tak nízká a sladivost tak vysoká. Kde je háček? Pojďme se na tuto látku podívat blíže.

Sukralóza představuje nízkokalorické sladidlo používané v potravinách a nealkoholických nápojích. Na etiketách ji poznáme pod značkou E955. Obecně jde o zdravější variantu cukru a díky tomu, že je 500-600x sladší, nám stačí její nepatrné množství. Používá se buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými umělými sladidly.

Pro koho je sukralóza vhodná?

Takový malý zázrak představuje především pro jedince v redukční dietě, kteří si své chutě na sladké zkrátka zajít nenechají. Dále je doporučována diabetikům a lidem s vyšší tvorbou kazů, jelikož je šetrná k našim zubům. Avšak pozor! Sukralóza není zcela bezkalorická, naopak se její hodnota blíží klasickému cukru. Rozdíl je v tom, že sukralózy použijeme mnohem méně a navíc prochází naším tělem beze změny, jelikož se nerozkládá v tucích.

Vznik a historie:

Sukralóza má svůj původ v Londýně, kde v roce 1976 vědci z Queen Elizabeth College použili obyčejnou sacharózu a podrobili ji chemické přeměně. Okénko pro zkušené chemiky: nahradili tři hydroxylové skupiny atomy chloru.

Sukralóza musela projít mnoha testy u světových organizací kvůli potvrzení její nezávadnosti pro organizmus. Aby na nás tato látka měla negativní vliv, museli bychom za den sníst více jak 60g. Podezřelá byla také díky tomu, že patří do stejné skupiny jako alkaloidy a dioxiny. Zjistilo se však, že není rozpustná v tucích (našem těle), a tak nám její obsah chlóru nijak nemůže uškodit. I přesto mají mnozí vůči ní výhrady, jelikož to vždy bude látka z laboratoře, tedy něco nepřirozeného pro naše tělo.

Prodej sukralózy byl poprvé povolen v Kanadě v roce 1991 a postupně se rozšířil i do dalších států (Austrálie, Nový Zéland, USA). Evropská unie ji povolila až v roce 2004 a od té doby se z ní stalo velmi oblíbeně sladidlo. V roce 2006 pak byla schválena ve více než 60 zemích světa.

 

Výhody sukralózy v bodech:

  • Výrobek z přírodního cukru (zdravější varianta)
  • Přirozená chuť
  • Ideální rozpustnost ve vodě (ne v tucích)
  • Potřeba minimálního množství
  • Cenová dostupnost
  • Zachování sladkosti i přes tepelné úpravy potravin
  • Vhodná pro kohokoliv: děti, diabetiky, těhotné ženy, jedince v dietě atd.
  • Bez vedlejších účinků


Jak se říká: nic se nemá přehánět, a tak i s tímto sladidlem bychom měli být opatrní.

Nicméně pro zpestření našeho jídelníčku je sukralóza vhodným pomocníkem, a to jak při hubnutí, tak pro celkové snížení spotřeby bílého rafinovaného cukru v naší každodenní stravě.

Uživatelské recenze

Pro tuto položku neexistují žádné uživatelské recenze
Máte již účet? Je potřeba se nejprve přihlásit.
Hodnocení (čím více tím lépe)
Užitečná informace (rada)
Srozumitelnost obsahu
Komentář

Vibromasážní stroj na hubnutí

Gymnastický posilovací míč

Multifunkční aerobic step

Zdravé potraviny vhodné pro hubnutí a udržení váhy